آموزش وردپرس شبکه: پیشنیازها
تمامی وبسایتهایی که شما در ساختار وردپرس شبکه ایجاد کرده و مدیریت میکنید، از منابع سرور یکسانی استفاده میکنند. بنابراین داشتن یک هاست قوی برای انجام این کار ضروری است.
البته این مسئله بستگی به ترافیک وبسایتهای شما نیز دارد. اگر شما سایتهایی با پیچیدگی و حجم پایین دارید و احتمال میدهید که بازدیدکنندگان سایت شما خیلی زیاد نباشند، شاید استفاده از هاستهای اشتراکی نیز برای مدیریت چند سایت وردپرسی به این شکل کافی باشد.
امّا درهرصورت بنا به ماهیت این کار احتمالاً شما در نهایت نیاز به خرید VPS یا سرور اختصاصی برای سایت خود خواهید داشت. البته اگر قصد شما جدی بوده و بخواهید سایت خود را گسترش دهید پیشنهاد میکنیم قبل از خرید هاست، با مسئولین ارائهدهنده سرور در این زمینه مشورت نمایید تا دقیقاً بدانید چه هاستی متناسب با نیازمندیهای شما است.
انتخاب ساختار دامنه برای مدیریت چند سایت وردپرس
وقتی از ساختار چند سایتی در وردپرس استفاده میکنید، میتوانید هریک از سایتهایی که ایجاد میکنید را در یک زیرپوشه1sub-directory بسازید. مثلاً اگر نام این زیرپوشه site1 بوده و نام سایت و دامنه اصلی شما https://example.com باشد، آدرس این سایت از مجموعه سایتها به شکل زیر خواهد بود:
https://example.com/site1
همچنین میتوانید برای هر سایت از یک زیردامنه2subdomain استفاده کنید. در این حالت آدرس سایت مذکور به شکل زیر تغییر میکند:
https://site1.example.com
برای ایجاد دامنههای هریک از سایتها (به هر روشی) با ادامه این مقاله آموزش وردپرس شبکه با ما همراه باشید!
فعالکردن قابلیت وردپرس شبکه
در مبحث آموزش وردپرس شبکه در گام نخست باید قابلیت وردپرس شبکه یا به عبارتی مدیریت چند سایت وردپرس فعّال شود. البته این قابلیت جزء ساختار ذاتی وردپرس است و نیازی به نصب چیز خاصی ندارید. بعد از آنکه وردپرس را به صورت نرمال نصب کردید، باید قابلیت چند سایتی یا همان Multisite را در آن فعّال کنید. البته بهتر است قبل از انجام این کار یک نسخه پشتیبان از سایت خود بگیرید. نحوه فعالکردن قابلیت Multisite در WordPress بسیار ساده است. کافی است از قطعه کد زیر استفاده کنید:
/* Multisite */
define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );
این کد باید در فایل wp-config.php وارد شود تا قابلیت چند سایتی فعال گردد. باید فایل مذکور را در میان فایلهای سایت وردپرسی خود پیدا کنید (معمولاً در همان پوشه اصلی که فایلهای سایت در آن قرار دارد، یافت میشود). سپس کد فوق را در بالای قسمتی که با عبارت that’s all, stop editing! Happy publishing مشخص شده، قرار دهید. در تصویر زیر بهتر متوجه میشوید که این کد در کجا باید نوشته شود.
فایل wp-config.php را بعد از این تغییر save کنید تا تغییرات شما اعمال شود. با این کار قابلیت مدیریت چند سایت وردپرس برای شما فعال میشود. امّا هنوز نیاز دارید که تنظیماتی در این راستا انجام دهید.
آموزش وردپرس شبکه: راهاندازی
اگر در سایت خود افزونههایی را از قبل نصب کردهاید، نخستین گام در راهاندازی شبکه برای مدیریت چند سایت وردپرس، غیرفعالکردن این افزونهها است. به بخش Plugins و سپس Installed Plugins در داشبورد وردپرس خود بروید.
با زدن تیک کنار هر افزونه، تمامی افزونهها را به حالت ″انتخاب″ دربیاورید. سپس از قسمت Bulk actions گزینه Deactivate را انتخاب کرده و بر روی دکمه Apply کلیک کنید.
بعد از این کار باید به قسمت Tools و سپس Network Setup در داشبورد وردپرس خود بروید. در این قسمت میتوانید تنظیمات وردپرس شبکه را انجام دهید.
یکی از مسائلی که باید در نظر داشته باشید، آن است که برای عملکرد مناسب وردپرس شبکه و اینکه بتوانید به مدیریت چند سایت وردپرس بپردازید، باید ماژول Apache’s mod_rewrite در سرور شما نصب باشد. برای اطّلاع از این موضوع با مسئولین هاست خود هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
در یکی از قسمتهای همین بخش Network Setup مشاهده میکنید که میتوانید در خصوص ساختار دامنههای وبسایتهای مدنظر خود تصمیمگیری نمایید. یعنی همان حالت استفاده از «زیرپوشه» یا «زیردامنه».
از جمله تنظیمات دیگر این بخش (همانطور که در تصویر مشاهده میکنید) انتخاب یک عنوان برای شبکه وردپرس و همچنین تعیین آدرس ایمیل ادمین شبکه وردپرس است. پس از انجام این تنظیمات بر روی دکمه Install کلیک کنید. بعد از این کار خود وردپرس راهنماییهای لازم را طبق تصویر زیر در اختیار شما میگذارد.
کافی است کدهایی که وردپرس برای شما مشخص کرده است، در فایلهای wp-config.php و htaccess سایت خود قرار دهید. در خصوص فایل wp-config.php حواستان باشد که کدهای مذکور را دقیقاً قبل از همان قطعه کدی که در بخشهای قبلی ذکر شد، قرار دهید.
هنگامی که این تنظیمات را انجام داده و فایلهای مربوطه را ذخیره کردید، باید مجدداً به سایت وردپرسی خود وارد3login شوید.
تنظیمات مربوط به مدیریت چند سایت وردپرس
اکنون که قابلیت چند سایتی در وردپرس شما فعال شده است، میتوانید تنظیمات دلخواه خود را در این زمینه انجام دهید. برای این کار به داشبورد وردپرس خود وارد شوید. برای دسترسی به داشبورد شبکه4Network Dashboard از قسمت My Sites گزینه Network Admin و سپس Dashboard را انتخاب کنید.
به این ترتیب میتوانید به مدیریت چند سایت وردپرس بپردازید. آیتمهای جدیدی نیز در منوی کاربری شما مشاهده میشوند. همچنین از طریق ویجت Right Now در داشبورد وردپرس خود به راحتی میتوانید کاربران یا سایتهای جدیدی اضافه کنید.
برای انجام تنظیمات شبکه وردپرس، گزینه Settings را در منوی کاربری کلیک کنید. همانطور که در بخش قبل نام و ایمیلی برای شبکه خود و ادمین آن تعیین کرده بودید، از این قسمت در صورت نیاز میتوانید این موارد یا سایر تنظیمات را تغییر دهید. یکی از تنظیمات مهم در این قسمت مربوط به تنظیمات ثبتنام در سایت و شبکه است.
در مورد مواردی چون عدم ثبتنام در سایت، اینکه کاربران ثبتنام کرده بتوانند سایت ایجاد کنند و … در این بخش تصمیم گرفته میشود. تنظیمات مختلفی چه در این بخش و چه در سایر قسمتهای داشبورد شما وجود دارند. امّا به جهت رعایت اختصار، در این مقاله آموزش وردپرس شبکه، ما به همین مقدار بسنده میکنیم.
ایجاد Wildcard برای زیردامنهها
یکی از مسائل مهم در آموزش وردپرس شبکه، بحث Wildcard است. این مفهوم به زبان ساده برای شما مکانی ایجاد میکند تا بتوانید زیردامنههایی را در دامنه اصلی خود به کمک وردپرس و داشبورد آن ایجاد کنید. ایجاد آن برای اینکه هر یک از سایتهای خود را (در حالت مدیریت چند سایت وردپرس یا همان شبکه) با یک زیردامنه جدید معرّفی کنید، ضروری است.
برای انجام این کار، اگر هاست شما از ابزار cPanel پشتیبانی میکند، میتوانید به طریقی که ذکر میشود، عمل کنید. از طریق پنل کاربری هاست خود به داشبورد cPanel سایت وارد شوید. در قسمت Domains در cPanel گزینهای به همین نام وجود دارد که باید روی آن کلیک کنید.
لیستی از دامنهها و زیردامنههایی که قبلاً ایجاد کردهاید به شما نشان داده میشود. باید بر روی گزینه Create A New Domain کلیک کنید تا بتوانید Wildcard ایجاد کنید.
در پنجره بعدی، در قسمت Domain قبل از نام دامنه خود (که در اینجا example.com فرض شده است) از یک علامت ستاره و یک نقطه مشابه تصویر زیر استفاده کنید.
قسمت Document Root بهصورت خودکار برای شما تکمیل میشود. کافی است بر روی دکمه Submit کلیک کنید. با این کار Wildcard برای دامنه و زیردامنههای شما ایجاد شده است. لذا به راحتی میتوانید از قابلیت وردپرس شبکه و نسبتدادن زیردامنه مجزا به هر یک از وبسایتهای شبکه خود استفاده کنید.
جمعبندی
در این مقاله به آموزش وردپرس شبکه پرداختیم. این مفهوم یکی از مفاهیم کلیدی در آموزش وردپرس است. بهخصوص اگر شما نیاز دارید چند سایت وردپرس را بهصورت همزمان مدیریت کنید، باید از این قابلیت سود ببرید. یکی از مزایای استفاده از وردپرس شبکه آن است که برای تمامی سایتهایی که شما ایجاد میکنید، تنها یک پایگاه داده ایجاد میشود. لذا اگر پلن هاست وبسایت شما محدودیتهایی در ایجاد پایگاه داده برایتان اعمال میکند، بهکارگیری ویژگی وردپرس شبکه و مدیریت چند سایت وردپرس به این شکل برای شما ضروری است.
پاورقی:
- 1sub-directory
- 2subdomain
- 3login
- 4Network Dashboard