آموزش ویدیویی ابزار cPanel چیست
این مقاله با یک آموزش ویدیویی نیز همراه است. در این ویدیو به خوبی به برخی نکاتی مربوط به استفاده از این ابزار اشاره شده است:
ابزار cPanel چیست؟
برای پاسخ به پرسش «cPanel چیست؟» و در واقع معرفی این ابزار باید درک درستی از آنچه یک سرور وب انجام میدهد، داشته باشیم. قبلاً در مقاله «سرور وب چیست؟» در این مورد توضیحاتی ارائه کردهایم. گفتیم که در سرور وب سختافزار و سیستم قدرتمندی وجود دارد که درخواستهای کاربران سایت شما را بررسی کرده و پاسخ را به مرورگر آنها ارسال میکند.
اما برای آنکه بتوانید از یک سرور وب به خوبی بهره ببرید، صرفاً سختافزار کافی نیست. نرمافزارهای گوناگونی نیز بر روی این سرورها نصب میشوند تا به افزایش کارایی آنها کمک کنند. از نظر تئوری شاید بتوان گفت که نیازی به این نرمافزارها نیست! یعنی شما میتوانید تمامی کارها و فعالیتهای خود در چنین محیطهایی را به کمک خط فرمان1command-line و رابط کاربری آن انجام دهید. اصطلاحاً به چنین ابزارهایی ترمینال نیز گفته میشود. اما مسلماً چنین روشی به خصوص برای افراد تازهکار بسیار دشوار خواهد بود و احتمال خطا در استفاده از دستورهای خط فرمان بالا میرود.
در اینجا است که کاربرد نرمافزارهایی چون ابزار cPanel مشخص میشود. اینگونه نرم افزارها یک رابط کاربری گرافیکی2Graphical User Interface در اختیار شما قرار میدهند که به کمک آن میتوانید به انجام فعالیتها در هاست وب سایت خود بپردازید. به بیان ساده در پاسخ پرسش «cPanel چیست؟» باید بگوییم یک ابزار یا نرمافزار مدیریت سرور و هاست وبسایت است. شما به کمک آن میتوانید به مدیریت فایلها در محیط سرور بپردازید. پایگاههای داده سایت خود را مدیریت نمایید. اکانتهای ایمیل ایجاد کنید و به طور کلی بخشهای مختلف مربوط به سایت خود را مدیریت کنید.
ویژگیهای مختلفی در طی سالیان گذشته (از زمان پیدایش cPanel) به این ابزار اضافه شده است. برخی از مهمترین آنها را میتوان در زمینههایی چون مدیریت وبسایت، مدیریت فایلها و پایگاههای داده و مدیریت ایمیلها دستهبندی کرد. از آنجایی که هدف این مقاله آن است که به صورت مختصر راهنمای استفاده cPanel را برای شما ارائه کند، در ادامه مقاله به توضیح برخی از این ویژگیها میپردازیم.
راهنمای استفاده cPanel: مدیریت وبسایت
از آنجایی که ابزار cPanel برای مدیران و مالکان وبسایت طراحی شده بود، اصلاً عجیب نیست که قابلیتهایی در آن برای شما جهت مدیریت بهتر وبسایت نهادینه شده باشد. به برخی از این قابلیتها در ادامه اشاره میکنیم.
مدیریت دامنهها
دامنه سایت یکی از ابتداییترین گامها برای ایجاد یک وبسایت و راهاندازی یک تجارت آنلاین است. ابزار cPanel به شما اجازه میدهد تا بتوانید دامنهها را مدیریت کنید. شما حتی میتوانید با ایجاد دامنه یا زیردامنه3sub-domain به مدیریت چندین وبسایت در یک رابط کاربری نرمافزار cPanel بپردازید. به ازای هر یک از آنها پوشه خاصی توسط این ابزار به عنوان پوشه اصلی4root ایجاد میگردد که شما میتوانید فایلهای آن سایت را در داخل پوشه مخصوص به خودش قرار دهید. تمامی این مسائل به کمک رابط کاربری گرافیکی این ابزار صورت میگیرد و چندان دشوار نیست.
ابزارهای نصب خودکار
یکی دیگر از قابلیتهای cPanel در بخش مدیریت وبسایت، دارا بودن ابزارهایی برای نصب و راه اندازی خودکار وبسایت است. طبق برخی آمارها حدود ۶۷ درصد مالکان وبسایتها ترجیح میدهند که از سیستمهای مدیریت محتوا و نرمافزارهایی چون وردپرس، جوملا یا دروپال5Drupal برای ساختن وبسایتهای خود کمک بگیرند. البته قبل از شروع به کار، نیاز است که چنین ابزارهایی بر روی سرور و هاست شما نصب گردد.
فرآیند نصب و آمادهسازی این گونه نرمافزارها، بسته به نوع ابزار مورداستفاده، متفاوت خواهد بود. امّا اگر بخواهید خودتان در این زمینه اقدام کنید، نیاز به آپلود و بارگذاری فایلها و کدها، ایجاد پایگاه داده و انجام تنظیمات مختلف در این خصوص خواهید داشت. اگر در گذشته تجربه انجام چنین کارهایی را داشتهاید (یک فرد حرفهای در کار با این ابزارها هستید)، احتمالاً در حد ده دقیقه زمان نیاز دارید تا خودتان سایت را راهاندازی کنید.
از جمله قابلیتهای خوب ابزار cPanel آن است که نرم افزارها و ابزارهایی چون Softaculous در آن وجود دارد. این ابزارها کار را برای شما راحت میکنند و تنها با چند کلیک میتوانید در زمان اندکی به نصب وردپرس یا سایر ابزارهای موردنیاز بپردازید.
راهنمای استفاده cPanel: مدیریت فایلها
در دنیای امروز فایلها و پایگاههای داده جزء ضروری اکثر وبسایتها هستند. گرچه برای کار با فایلها استفاده از قابلیتهایی چون FTP نیز امکانپذیر است، امّا cPanel و محیط آن به شما اجازه آپلود، دانلود و مدیریت فایلها را نیز میدهد. همچنین کار شما را در بررسی پایگاههای داده سایت و تعامل با آنها راحتتر میکند. در این قسمت از مقاله، توضیحات مختصری در این خصوص میدهیم. پیشنهاد میکنیم مقاله مدیریت فایل در cPanel را نیز مطالعه بفرمایید.
فایل در cPanel
بخش مدیریت فایل سالهاست که در cPanel قرار داده شده است. به کمک قابلیتهای این قسمت، شما دیگر نیازی به اتصال FTP به سرور ندارید. از طریق همان مرورگر وب میتوانید به حساب کاربری خود و محیط cPanel وارد شده و به مدیریت فایلها بپردازید.
شما میتوانید فایلها و فولدرهای خود را از طریق این بخش مشاهده و بررسی کنید. سطح دسترسی به آنها را تغییر دهید و یا مواردی را که نیاز ندارید، حذف کنید. حتی قابلیت ویرایش فایلها و کدها نیز وجود دارد و به کمک آن میتوانید محتوای فایلها را در همان محیط cPanel تغییر دهید.
پایگاههای داده در cPanel
در بخش Databases شما میتوانید به مدیریت پایگاههای داده بپردازید. مزیت استفاده از این بخش در cPanel چیست؟ شما به راحتی با مشخص کردن نام پایگاه داده و تعیین کاربر6user مربوط به آن، تنها با چند کلیک پایگاههای داده موردنظر خود را ایجاد میکنید.
هر دو نوع پایگاه داده MySQL و PostgreSQL در cPanel پشتیبانی میشوند. بعد از ایجاد پایگاههای داده و کاربران، مدیریت کردن آنها و بررسی اطلاعات آنها نیز به کمک رابط کاربری گرافیکی موجود، چندان دشوار نیست.
مدیریت ایمیل در cPanel چیست؟
همان طور که ذکر شد علاوه بر مدیریت وبسایت و مدیریت فایلها، مدیریت ایمیل نیز در cPanel امکانپذیر است. ابزارهای گوناگونی در cPanel در اختیار شما قرار دارد. با کمک آنها میتوانید اکانت ایمیل ایجاد کرده و به ایمیلهای خود دسترسی داشته باشید. ایجاد یک حساب ایمیل جدید در cPanel چندان دشوار نیست. نام آدرس ایمیل را معین کرده و رمز عبور آن را نیز تعیین میکنید. میتوانید ظرفیت ذخیره اطلاعات در آن را نیز معین کنید. همه این موارد با مراجعه به بخش Email Accounts در cPanel امکانپذیر خواهد بود.
امنیت سایت درcPanel
شاید صحبت از ساخت وبسایت بدون توجه به مسئله امنیت سایت بیمعنا باشد. در کنار سایر ویژگیهایی که cPanel دارد و در این راهنمای استفاده cPanel تا حدودی بیان شد، در بخش امنیت نیز پیشبینیهایی برای مقابله با خطرات صورت گرفته است.
مثلاً در هنگام تنظیم رمز عبور، ابزار مربوطه به شما در مورد میزان قوی بودن یا ضعیف بودن رمز انتخاب شده، هشدارهای لازم را میدهد. در هنگام ایجاد حسابهای ایمیل نیز مسائل امنیتی در نظر گرفته شده است.
شما میتوانید سیستم احراز هویت دو مرحلهای7Two–factor authentication را در هاست خود فعال کنید. این سیستم به صورت پیشفرض غیرفعال است، اما امکان فعالسازی آن توسط مالکان وبسایتها وجود دارد. گرچه با این کار هنگام ورود به حساب کاربری گامهای اضافهتری باید طی شود، اما برای حفظ امنیت، چنین اقدامی ارزش صرف زمان را دارد.
به کمک cPanel شما اجازه نصب گواهی SSL را نیز خواهید داشت. این کار به کمک قابلیتهای ابزار cPanel به راحتی امکانپذیر میشود و شما را از بابت اتصالی امن در بستر اینترنت آسوده خاطر میکند. از نکات امنیتی دیگر در cPanel آن است که میتوانید کاربران مختلفی ایجاد کنید و سطح دسترسی آنها را متناسب با نقش و مسئولیتی که بر عهده دارند، محدود نمایید.
جمعبندی
در این راهنمای استفاده cPanel سعی کردیم به صورت مختصر بخشهای مختلف این ابزار را توضیح دهیم. احتمالاً اکثر افرادی که در زمینه وبسایت فعالیت میکنند، کم یا زیاد میدانند cPanel چیست یا حداقل نام آن را شنیدهاند. رابط کاربری گرافیکی و آسان آن نیز به افراد تازهکار کمک میکند تا به راحتی بتوانند با آن کار کنند. اگر به دنبال راهاندازی یک سایت وردپرسی در محیط cPanel هستید، پیشنهاد میکنیم این ویدیو را نیز مشاهده بفرمایید.
پاورقی:
- 1command-line
- 2Graphical User Interface
- 3sub-domain
- 4root
- 5Drupal
- 6user
- 7Two–factor authentication