روش انتقال سایت از یک هاست به هاست جدید
برای تغییر هاست وب سایت و انتقال سایت از یک شرکت هاست وب به شرکت دیگر، باید گامها و مراحل زیر را به درستی طی کنید:
- خرید هاست وبسایت از شرکت جدید
- دانلود کردن فایلهای بکآپ
- دانلود کردن پایگاه داده سایت
- وارد کردن فایلها و پایگاه داده به هاست جدید
- تنظیم دامنه سایت با هاست جدید
- مرور کردن و بررسی قسمتهای مختلف سایت قبل از انتشار آن برای عموم
از آنجایی که هدف این مقاله، ارائه راهنمای کامل تغییر هاست وب سایت است، در ادامه به توضیح دقیقتر هر یک از این مراحل میپردازیم.
خرید هاست وبسایت از شرکت جدید
قبل از هر اقدامی برای انتقال سایت خود، باید هاست وب سایت را از شرکت جدیدی که میخواهید سایت را به آن منتقل کنید، خریداری نمایید. بهتر است ویژگیها و خدماتی که شرکتهای مختلف ارائه میدهند، به دقت بررسی کنید. سعی کنید برای خرید هاست وب سایت، شرکتی را انتخاب کنید که خدمات انتقال سایت را به صورت رایگان ارائه میکند یا لااقل در این زمینه به شما کمک کند. البته برای انتخاب هاست مناسب ویژگیهای مختلفی را باید در نظر داشته باشید. از جمله این ویژگیها، امنیت سایت، ابزارهای ساخت وبسایت ارائه شده توسط شرکت هاست، تجربه کاربری مناسب در ابزارها و قیمت گذاری مناسب هستند که هنگام خرید هاست وبسایت جدید، بهتر است به آنها توجه داشته باشید.
گام دوم روش انتقال سایت: تهیه فایل بکآپ
در واقع گامهای عملی برای تغییر هاست وب سایت، از اینجا شروع میشود. شما باید بکآپ کاملی از وبسایت خود تهیه کرده و فایلهای آن را در سیستم خود ذخیره نمایید. هدف آن است که این فایلها را در هاست جدید آپلود کنید و بدون خطا و از دست رفتن اطلاعات سایت، آن را به حالت آنلاین در بیاورید.
با انجام درست این فرآیند، مطمئن خواهید بود که افزونهها و قالبها و به طور کلی محتوای سایت شما در هاست جدید به خوبی نمایش داده میشود. برای بدست آوردن بکآپ از فایلهای سایت خود میتوانید از روشهای مختلفی کمک بگیرید. در صورتی که هاست فعلی شما از ابزار cPanel پشتیبانی میکند، میتوانید با مراجعه به قسمت Files و سپس Backup از تمامی فایلهای موجود در سرور وب خود بکآپ تهیه کنید.
این کار به سادگی و با کلیک بر روی دکمه Download a Full Account Backup امکان پذیر است.
بعد از تهیه بکآپ کامل از فایلهای سایت، احتمالاً پایگاههای داده نیز بکآپ گرفته میشوند. ولی در هر صورت چه از این روش و چه از هر روش دیگری که از سایت خود بکآپ تهیه میکنید، بهتر است برای پایگاههای داده نیز به صورت مجزا نسخه پشتیبان ایجاد کنید.
گام سوم تغییر هاست وب سایت: دانلود پایگاه داده
همانند فایلهای سایت، بکآپ گرفتن از پایگاه داده نیز اهمیت فراوانی دارد. معمولاً در سایتهای وردپرسی پایگاه داده به کمک MySQL ایجاد میشود. برای بکآپ گرفتن از چنین پایگاههای دادهای باید به بخش phpMyAdmin در هاست خود دسترسی داشته باشید. اگر هاست شما از cPanel پشتیبانی میکند، این بخش را در قسمت Databases از پنل کنترلی خود خواهید یافت.
با مراجعه به قسمت phpMyAdmin از این بخش، پایگاههای داده شما در سمت چپ نمایش داده میشوند. کافی است بر روی پایگاه دادهای که میخواهید از آن بکآپ تهیه کنید، کلیک کرده و تیک کنار تمامی جداول آن را بزنید. سپس بر روی گزینه Export در بالای صفحه کلیک کنید.
با این کار پنجره جدیدی باز میشود که با انتخاب گزینه Quick و تعیین فرمت (که معمولاً بهتر است همان SQL باشد)، فایل بکآپ از پایگاه داده شما تهیه میشود.
گام چهارم: انتقال فایلها و پایگاه داده به هاست جدید
در این روش انتقال سایت بعد از آنکه از فایلها و پایگاه داده در هاست قبلی خود بکآپ تهیه کردید، برای انتقال سایت و تغییر هاست وب سایت، نیاز هست که این فایلها و دادهها به هاست جدید منتقل شوند. برای این کار نیز شاید بتوانید از روشهای مختلفی کمک بگیرید. یکی از این روشها استفاده از FTP1File Transfer Protocol و نرمافزارهایی چون Filezilla برای اتصال به سرور هاست جدید است. به کمک این گونه ابزارها و اطلاعاتی که مسئولین شرکت هاست برای اتصال در اختیار شما میگذارند، میتوانید فایلها را منتقل کرده و پایگاه داده را Import کنید. جهت انتقال فایلها، گامهای زیر را انجام دهید:
- به کمک نرم افزار Filezilla به هاست جدید متصل شوید و پوشه public_html را در پنجره سمت راست نرم افزار (فایلهای درون هاست) پیدا کنید.
- در پوشههای درون سیستم خودتان (پنجره سمت چپ نرمافزار) به سراغ پوشهای بروید که فایلهای بک آپ را در آن قرار دادهاید. در تصویر زیر این پوشه Website Backup نامگذاری شده است.
- بر روی پوشه مربوطه کلیک راست کرده و گزینه Upload را انتخاب کنید تا فایلها از سیستم شما به هاست جدید منتقل شود.
البته این مراحل زمانی درست عمل میکنند که شما صرفاً فایلهای مربوط به هر پوشه از هاست قدیمی را به همان پوشه از هاست جدید منتقل کنید. یعنی اگر طبق آنچه در مراحل قبلی گفته شد از کل هاست قبلی بکآپ کامل تهیه کردهاید، تنها فایلهای مربوط به پوشه public_html (پوشه اصلی سایت) را باید به شکل فوق به پوشه همنام در هاست جدید انتقال دهید.
راه دیگری که در پیش روی شما قرار دارد آن است که با مسئولین هاست جدید، هماهنگ کرده و کل فایلهای بکآپ را در اختیار آنها بگذارید تا فرآیند انتقال سایت را انجام دهند.
انتقال پایگاه داده به هاست جدید
کار دیگری که باید در این مرحله انجام شود، انتقال پایگاه داده است. برای این کار باز هم به بخش Databases در پنل کاربری (cPanel) هاست جدید مراجعه کنید. این بار با کلیک روی گزینه Manage My Databases به ایجاد یک پایگاه داده جدید و مشخص کردن کاربر آن در هاست جدید خود میپردازید.
سپس بار دیگر با مراجعه به قسمت phpMyAdmin و این بار به کمک گزینه Import از منوی بالای صفحه، فایل پایگاه داده بکآپ گرفته شده خودتان از هاست قبلی را در پایگاه داده جدید ایجاد شده بارگذاری میکنید.
به این ترتیب بعد از کلیک بر روی دکمه Go در این قسمت، باید اطلاعات و جداول پایگاه داده قبلی شما به هاست جدید انتقال پیدا کند. نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید مسئله ارتباط بین فایلهای آپلود شده و پایگاه داده سایت در هاست جدید است. اگر یک سایت وردپرسی دارید، این ارتباط با وارد کردن اطلاعات پایگاه داده مانند نام پایگاه داده2DB_NAME، نام کاربر پایگاه داده3DB_USER و … در فایل wp-config.php برقرار میشود. این فایل را در پوشه اصلی سایت خود (همان پوشه public_html) خواهید یافت. اطلاعات مذکور را هنگام ایجاد پایگاه داده و کاربر مرتبط با آن، خودتان تعیین کردهاید و باید آنها را در داخل این فایل وارد کنید تا ارتباط میان وردپرس و پایگاه داده برقرار شود.
تنظیم دامنه سایت با هاست جدید
خب تاکنون مراحل مختلفی را که مربوط به این روش انتقال سایت و تغییر هاست وب سایت بود، طی کردیم. در حال حاضر شما یک هاست جدید در اختیار دارید. فایلها و پایگاه داده سایت خود را نیز به آن منتقل کردهاید. ارتباط میان فایلها و پایگاه داده را هم برقرار کردهاید. اما برای آنکه سایت شما بتواند در معرض نمایش عموم قرار بگیرد، باید دامنه سایت نیز با هاست جدید تنظیم شود. یعنی مرورگرها باید بدانند که اطلاعات و فایلهای مرتبط با آدرس دامنه سایت شما را از کجا (کدام هاست) فراخوانی کنند. این کار به کمک DNS4Domain Name System امکان پذیر میگردد. برای تنظیم دامنه بهخصوص اگر دامنه و هاست جدید شما از یک شرکت خریداری شده باشد، میتوانید با مسئولین هاست خود هماهنگیهای لازم را انجام دهید. اگر هم دامنه شما با پسوند ir تهیه شده، احتمالاً با مشاهده ویدیوی «آموزش وردپرس: دامنه و هاست» تا حدودی متوجه میشوید که چگونه باید دامنه را با هاست جدید خود تنظیم کنید.
گام ششم: تست و ارزیابی
با پیمودن تمامی گامهای قبلی، اکنون نوبت تست و ارزیابی نهایی است. در این مرحله فرض ما بر آن است که شما تمامی مراحل قبلی را با موفقیت پیمودهاید. اکنون تمامی فایلها و اطلاعات سایت به هاست جدید منتقل شده و دامنه شما نیز با آن تنظیم گردیده است.
در این حالت باید تمامی قسمتهای سایت خود را به دقت بررسی کنید تا مطمئن شوید همه آنها به خوبی عمل میکنند و مشکلی ندارند. زیرا گاهی اوقات در اثر تغییر هاست وب سایت و تغییرات احتمالی که به وجود میآید، ممکن است برخی قسمتها عملکرد مناسبی نداشته باشند و به هم ریختگیهایی به وجود آید.
تمامی صفحات سایت خود را به دقت بررسی کنید و مطمئن شوید که محتوای همه قسمتها، تصاویر و ویدیوها به خوبی بارگذاری میشوند. از درست عمل کردن قسمتهای مختلف سایت مانند بخش ثبت نام کاربران یا فرم تماس و … نیز اطمینان حاصل کنید. در صورتی که مشکلی در هر یک از این بخشها مشاهده کردید، با مسئولین هاست جدید در ارتباط باشید تا بتوانید مشکلات را برطرف نمایید.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی چگونگی تغییر هاست وب سایت پرداختیم. روش انتقال سایت را به صورت گام به گام شرح دادیم. احتمالاً با پیمودن تمامی این مراحل باید بتوانید سایت خود را با موفقیت به هاست جدید انتقال دهید. البته روشهای دیگری هم برای انتقال وبسایت از یک هاست به هاست دیگر وجود دارند. مثلاً برای سایتهای وردپرسی افزونههای متعددی ایجاد شدهاند که یکی از آنها افزونه updraftplus است. برای بررسی این روش مشاهده ویدیوی «آموزش وردپرس: بکآپ سایت» را توصیه میکنیم.
پاورقی:
- 1File Transfer Protocol
- 2DB_NAME
- 3DB_USER
- 4Domain Name System