لرن بلاگ

تصویر بنر مقاله طراحی سایت سه بعدی

طراحی سایت سه بعدی، مفاهیم، فواید و نکات

مقدمه

اغلب وب‌سایت‌هایی که به‌صورت روزمره با آن‌ها مواجه می‌شویم، حالت دوبعدی دارند. یعنی متون، محتوای سایت، ویدیوها، تصاویر و ... همگی به‌صورت مسطح نمایش داده می‌شوند. شما با اسکرول کردن در صفحه به بخش‌های مختلف سایت دسترسی پیدا می‌کنید. از صفحه‌ای به صفحه‌ دیگر سایت می‌روید و یا به خواندن مطالب آن وب‌سایت مشغول می‌شوید. اما در طراحی سایت سه بعدی وضع فرق می‌کند. شما تنها اسکرول نمی‌کنید، بلکه به‌نوعی در فضای مهیج این‌گونه سایت‌ها به اکتشاف می‌پردازید. چنین تجربه‌ای در واقع به کمک عمق، تعاملی بودن محتوا و غوطه‌وری در سایت به شما دست می‌دهد. در یک سایت سه‌بعدی فضایی مشابه بازی‌های رایانه‌ای در اختیار شما قرار می‌گیرد که شما می‌توانید در آن فضا به کاوش بپردازید. در این مقاله به بررسی طراحی سایت سه بعدی می‌پردازیم. راجع به این مسئله صحبت می‌کنیم که اساساً چه معیارهایی باعث می‌شوند که بتوانیم یک سایت را سه‌بعدی بخوانیم. کاربرد و فایده‌ 3D Web Design چیست؟ همچنین اگر از وردپرس برای ساخت وب‌سایت خود استفاده می‌کنید، افزونه‌های سه‌بعدی نیز در این زمینه وجود دارند. البته توصیه می‌کنیم پیش از خرید، حتماً به نیاز سایت خود در طراحی توجه داشته باشید.

آموزش ویدیویی طراحی سایت سه بعدی

این مقاله با یک آموزش ویدیویی نیز همراه است که در آن در مورد موضوع طراحی سه بعدی در وب‌سایت‌ها صحبت شده است. در زیر این ویدیو را مشاهده می‌کنید:

منظور از طراحی سایت سه بعدی چیست؟

درست است که ما از واژه‌ طراحی سایت سه بعدی سخن به میان می‌آوریم، اما لزوماً معنای این حرف آن نیست که تمامی قسمت‌های سایت به حالت سه‌بعدی ایجاد شده‌اند. بلکه سایت‌های سه‌بعدی به سایت‌هایی گفته می‌شود که به‌نوعی مخلوطی از حالت دوبعدی و سه‌بعدی را در خود قرار داده‌اند. اما برخی ویژگی‌ها در این‌گونه وب‌سایت‌ها معمولاً دیده می‌شود.

ویژگی‌های طراحی سایت سه بعدی

در ادامه به برخی از ویژگی‌های طراحی سایت سه بعدی اشاره مختصری داریم:

  • مدل‌های سه‌بعدی: در این‌گونه سایت‌ها طراحی اشیاء به‌صورت سه‌بعدی (در نرم‌افزارهای مرتبط مانند Blender) صورت می‌گیرد و شما می‌توانید این مدل‌های سه‌بعدی را از زوایای مختلف در سایت مشاهده کنید.
  • المان‌های تعاملی: شما در این‌گونه وب‌سایت‌ها با کلیک بر روی اشیاء و المان‌های سایت می‌توانید با آن‌ها ارتباط برقرار کنید. در واقع کلیک کردن، قرار دادن موس روی المان1hover یا کشیدن موس2drag، افکت‌ها و انیمیشن‌های جالب و سه‌بعدی به وجود می‌آورد.
  • سایه‌پردازی و افکت‌های نوری: معمولاً یکی از عواملی که باعث ایجاد افکت‌های سه‌بعدی و عمق می‌شود، سایه و نورپردازی مناسب است. چنین تأثیراتی به‌خصوص اگر متناسب با تعامل کاربر و محل قرارگیری المان در صفحه دچار تغییر شوند، می‌توانند به طراحی سایت سه بعدی کمک کنند.
  • انیمیشن‌ها: یکی دیگر از ویژگی‌های طراحی سه‌بعدی، وجود انیمیشن‌های مناسب (مانند چرخش یا حرکت المان‌ها در صفحه) است که با حرکت صفحه توسط کاربر به‌مرور در سایت نمایان می‌شوند.
  • استفاده از پرسپکتیو: طراحی سایت به کمک کنترل‌هایی که در صفحه‌ سایت ایجاد می‌گردد و به‌نوعی حالت پرسپکتیو به المان مربوطه می‌دهد، یکی دیگر از تکنیک‌هایی است که معمولاً در طراحی سایت سه‌بعدی به کار گرفته می‌شود.

به‌ طور کلی در طراحی سه‌بعدی سعی می‌شود از قابلیت‌ها و امکانات موجود در ابزارها، مرورگرها و زبان‌های کدنویسی به‌گونه‌ای استفاده شود تا اسلایدرها، کاروسل‌ها و سایر المان‌های سایت به‌نوعی سه‌بعدی و زنده‌تر به نظر بیایند. این‌گونه روش‌ها و قابلیت‌ها، همگی از ویژگی‌های طراحی سایت سه بعدی محسوب می‌گردند.

فواید و موارد استفاده‌ طراحی سه‌بعدی

طراحی سه‌بعدی فواید و کاربردهای خاصی هم دارد. در واقع استفاده از المان‌های سه‌بعدی باعث می‌شود که توجه کاربران بیشتر به وب‌سایت شما معطوف گردد. اما خوب است به این نکته نیز توجه کنید که تنها طراحی زیبا و جذاب مهم نیست. در واقع اینکه ما صرفاً بخواهیم از طراحی‌های سه‌بعدی استفاده کنیم تا سایتمان زیباتر به نظر آید، ممکن است همیشه هم مفید نباشد. زیرا این‌گونه روش‌ها و تکنیک‌ها می‌توانند باعث کندشدن سایت شوند، تمرکز کاربران را از بین ببرند و در نهایت باعث ترک وب‌سایت از سوی آن‌ها شوند.

بنابراین بهتر است فقط هدف شما طراحی زیبا یا یونیک نباشد! بلکه سعی کنید طراحی سایت سه بعدی را به شکل درست انجام دهید. یعنی موارد استفاده آن را در نظر بگیرید. مثلاً یکی از مواردی که جزء فواید طراحی سه‌بعدی سایت محسوب می‌گردد، در ارائه‌ محصولات یک شرکت است. در بسیاری از کمپانی‌های معتبر مشاهده می‌شود که محصولات آن‌ها در یک نمایش سه‌بعدی به خریداران عرضه می‌شود تا بتوانند تمامی زوایای محصول را به‌خوبی بررسی کنند.

یکی از مثال‌های دیگر استفاده‌ به‌جا از طراحی سه‌بعدی سایت، شرکت‌های خودروسازی معروف مانند BMW و Porsche هستند که اتومبیل‌های خود را با جزئیات کامل و به‌صورت سه‌بعدی به خریداران نمایش می‌دهند. شما می‌توانید رنگ خودرو را تغییر دهید، چرخ‌های آن را تعویض کنید و از زوایای مختلف به آن نگاه کنید. همه این موارد، درون سایت امکان‌پذیر است. چنین تکنیک‌هایی باعث می‌شود که کاربر نسبت به محصول حس اعتماد و اطمینان بیشتری بدست آورد.

از جمله کاربردها و فواید دیگر این نوع طراحی، در سایت‌های آموزشی دیده می‌شود. مثلاً تصور کنید که یک سایت پزشکی بخواهد بدن انسان یا موجودات را برای کاربران شرح دهد. مسلماً اگر از یک نمایش سه‌بعدی استفاده کند، به فهم مخاطب کمک بیشتری می‌شود. در مورد سایت‌های آموزشی تاریخ هم همین مسئله صادق است. یعنی اگر بتوانند مکان‌های باستانی را به‌صورت سه‌بعدی و با جزئیات به تصویر بکشند، بسیار مناسب‌تر خواهد بود. مسلماً چنین طرح‌هایی نیازمند صرف زمان و دقت بالا است تا لی اوت در طراحی وب سایت در حالت سه‌بعدی هم به‌خوبی شکل بگیرد.

چگونه سایت سه بعدی بسازیم؟

ممکن است با خواندن این مقاله به این موضوع علاقه‌مند شده باشید که طراحی سایت سه بعدی چگونه صورت می‌گیرد؟ من خودم چگونه می‌توانم یک سایت سه‌بعدی ایجاد کنم؟ خب، البته طراحی سایت نیازمند صرف زمان بسیار است تا بتوانید جزئیات آن را به‌خوبی فرا بگیرید. ما نیز در سایت لرن‌بلاگ به‌مرور در زمینه‌های گوناگون در صفحه‌ دوره‌ آموزش طراحی وب سعی می‌کنیم شما را با مباحث مختلف در این حیطه آشنا کنیم.

اما اگر هدف شما به‌طور خاص یادگیری طراحی سایت سه بعدی باشد، بسته به تکنولوژی‌ها و ابزارهایی که در ساخت وب‌سایت خود به کار گرفته‌اید، ممکن است روش‌های مختلفی پیش روی شما باشد. مثلاً اگر وب‌سایت خود را با فریم‌ورک ری‌اکت ایجاد کرده‌اید، استفاده از React Three Fiber برای ایجاد افکت‌ها یا بخش‌های سه‌بعدی سایت، توصیه می‌شود.

همچنین اگر سایت شما با وردپرس ایجاد شده است، افزونه‌هایی مانند 3D Website Builder ممکن است به شما در ایجاد یک وب‌سایت سه‌بعدی کمک کنند. البته مسلماً هرچه دانش برنامه‌نویسی شما قوی‌تر باشد، استفاده از تکنیک‌های سه بعدی برای شما راحت‌تر خواهد بود. در واقع شاید این مبحث جزء مفاهیم پیشرفته‌ طراحی سایت محسوب گردد.

مثال طراحی سایت سه بعدی

برای درک بهتر موضوع طراحی سایت به‌صورت سه‌بعدی، در این بخش از مقاله به ذکر مثال‌هایی در این خصوص می‌پردازیم. در واقع با جستجو در بستر اینترنت شما ممکن است با سایت‌های فراوانی روبه‌رو شوید که به‌صورت سه‌بعدی طراحی شده‌اند. ما نیز به چند نمونه اشاره می‌کنیم تا قابلیت‌های این‌گونه وب‌سایت‌ها را در عمل مشاهده کنید.

سایت anime-js

این سایت در واقع به کمک کتابخانه‌ جاوااسکریپتی anime-js ایجاد شده است. موضوع خود سایت نیز معرفی همین کتابخانه است. قابلیت‌های مختلف این کتابخانه‌ جاوااسکریپتی در نمایش سه‌بعدی به مخاطبان ارائه می‌شود. لذا علاوه بر اینکه یک الگوی طراحی سایت سه بعدی محسوب می‌شود، خودش معرفی‌کننده‌ یکی از ابزارهایی است که می‌توانید برای طراحی سایت سه بعدی از آن کمک بگیرید.

تصویر مربوط به کتابخانه جاوا اسکریپتی anime-js برای طراحی سایت سه بعدی

سایت پورتفولیوی سه بعدی

به‌عنوان یک نمونه‌ جالب دیگر از طراحی سایت سه بعدی می‌توان به این سایت پورتفولیو اشاره کرد که در عین سادگی، با طراحی سه‌بعدی خود نظر مخاطبان را جلب می‌کند. سایت‌های پورتفولیو معمولاً برای نشان دادن مهارت افراد و معرفی آن‌ها به کار می‌روند. لذا در این نمونه که برای یک طراح وب‌سایت فرضی ساخته شده، به‌خوبی مهارت وی در طراحی این سایت نشان داده شده است.

تصویر نمونه سایت پورتفولیوی سه بعدی

جمع‌بندی

در این مقاله به موضوع طراحی سایت سه بعدی یا همان 3D Web Design پرداخته شد. ما سعی کردیم مفهوم این نوع طراحی سایت را توضیح دهیم و ویژگی‌های مربوط به آن را بیان کنیم. همچنین در مورد فواید طراحی سه‌بعدی سایت و موارد استفاده‌ آن سخن کردیم. در پایان نیز با ذکر دو مثال نشان دادیم که سایت‌های سه‌بعدی در عمل به چه شکلی به نمایش درمی‌آیند.

پاورقی:

  • 1
    hover
  • 2
    drag
در صورتی که از خواندن مقاله فوق لذت برده‌اید، احتمالا مطالب کتاب های زیر نیز می تواند برای شما مفید باشد. توصیه لرن بلاگ آن است که چنین کتاب هایی را تهیه کرده یا در صورت وجود نسخه آنلاین، به مطالعه آنلاین آنها بپردازید: