لرن بلاگ

تصویر بنر مقاله IP هاست وب سایت

نقش IP هاست وب سایت و انواع آی پی وب سایت

مقدمه

هاست وب سایت معمولاً تحت تأثیر یک پارامتر عددی مهم است. این پارامتر که اغلب اهمیت آن به خوبی در نظر گرفته نمی‌شود،IP هاست وب سایت نام دارد. به بیان ساده آدرس آی پی وب سایت یک پارامتر یا مجموعه‌ای از اعداد است که به صورت یکتا یک هاست یا وسیله الکترونیکی (مانند کامپیوتر، سرور و ...) را در یک شبکه مشخص و متمایز می‌کند. در واقع کاربران اینترنتی به کمک همین پارامتر، سرور وب سایت شما را شناسایی کرده و به آن متصل می‌شوند. البته این گونه مسائل در بستر اینترنت و به کمک ارتباطی که بین مرورگر و سرور صورت می‌گیرد، رخ می‌دهند. با توجه به پیشرفت‌هایی که تأسیسات و شرکت‌های هاست وب سایت در طی دو دهه اخیر داشته‌اند. توجه بیشتری به موضوع مدیریت آی پی وب سایت شده است. تکنولوژی‌ها و مفاهیمی چون هاست ابری، استراتژی‌های مرتبط با فضای ابری و شبکه‌های تحویل محتوا (CDN)، نیازمندی‌های جدیدی در زمینه تنظیمات IP هاست وب سایت را طلب می‌کنند. در این مقاله قرار است در مورد انواع IP هاست وب سایت و به طور کلی نقش آی پی وب سایت در فضای هاست و سرور صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید!

انواع IP هاست وب سایت

همان‌طور که گفته شد IP آدرس یکتایی است که به شناسایی دستگاه‌های الکترونیکی و تبادل صحیح اطلاعات کمک می‌کند. اما چگونگی تنظیم کردن و استفاده از آن موجب شده تا مفاهیم گوناگونی در این زمینه شروع به پیدایش کنند. از جمله این مباحث، مسئله انواع IP هاست وب سایت است. در ادامه سعی می‌کنیم مهم‌ترین انواع IP را به شکل مختصر توضیح دهیم.

آدرس آی پی اشتراکی

به بیان ساده آی پی اشتراکی، آدرس آی پی است که چندین وب سایت به صورت مشترک در یک سرور از آن استفاده می‌کنند. در روش‌های سنتی هاست سایت، شرکت‌های میزبانی وب گروه زیادی از کاربران را به سمت یک IP ارجاع می‌دهند. این کار باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌گردد. اگر شما نیز نیازی به شخصی‌سازی‌های زیاد در محیط هاست و سرور خود نداشته باشید، شاید این گزینه برایتان مناسب باشد. مفهوم IP هاست وب سایت به صورت اشتراکی تا حد زیادی شبیه هاست اشتراکی است که در مقاله «راهنمایی در مورد انتخاب هاست ارزان: تجارت به صرفه» توضیح داده شد.

آدرس IP اختصاصی

در نقطه مقابل، آی پی اختصاصی به صورت خاص به یک حساب کاربری یا سازمان که قصد هاست وب سایت خود را دارد، تعلق می‌گیرد. یعنی فرد دیگری از این IP استفاده نمی‌کند. این مسئله امنیت و اعتماد بیشتری برای سرور وب سایت شما ایجاد می‌کند. شما در این حالت کنترل بیشتری بر روی مسائل خواهید داشت. بسیاری از شرکت‌ها و به خصوص سازمان‌ها و شرکت‌هایی که خدماتشان نیاز به امنیت بالایی دارد و یا با داده‌های حساس سر و کار دارند، ترجیحاً به صورت اختصاصی آی پی وب سایت خود را تعریف و تهیه می‌کنند. به عنوان مثال شرکت‌هایی که در زمینه ارسال ایمیل فعالیت می‌کنند، برای افزایش اعتبار برند خود و کاهش شانس قرارگیری در لیست سیاه (به جهت اینکه شاید در IP اشتراکی، سایر استفاده‌کنندگان و اقدامات آنها منجر به قرارگیری در لیست سیاه شود)، معمولاً از IP هاست وب سایت اختصاصی استفاده می‌کنند.

IP استاتیک

یکی دیگر از انواع IP هاست وب سایت، آی پی استاتیک1Static IP است. منظور از این نوع IP آن است که آی پی وب سایت شما بدون تغییر باقی می‌ماند و ثابت خواهد بود. در مراکز داده یا در سرورهای اختصاصی یا در VPS ها معمولاً از IP استاتیک استفاده می‌شود. با داشتن IP ثابت کار شما در برخی تنظیمات ساده‌تر خواهد بود. مثلاً DNS2Domain Name System شما بهتر تنظیم می‌شود. تنظیمات فایروال راحت‌تر صورت می‌گیرد. اتصال از راه دور به سرور یا هاست نیز بهتر امکان‌پذیر می‌گردد.

آدرس IP دینامیک

با صحبت از IP استاتیک احتمالاً این نوع از IP هاست وب سایت دیگر خیلی نیازی به توضیح ندارد. IP دینامیک در واقع یک نوع آدرس IP موقت است که به صورت دوره‌ای تغییر می‌کند یا با هر بار روشن و خاموش شدن دستگاه دچار تغییر می‌شود. گرچه این نوع IP یکی از رایج‌ترین انواع آی پی‌ها است و معمولاً در بسیاری از موارد یا توسط بسیاری از کاربران استفاده می‌شود، اما برای به‌روز‌رسانی DNS یا تنظیمات فایروال و … ممکن است مشکلات و دشواری‌هایی برای مالکان وب سایت به همراه داشته باشد.

در جدول زیر به شکل مختصر به مقایسه اطلاعات این انواع IP پرداخته شده است.

جدول مربوط به انواع آی پی وب سایت

نقش IP هاست وب سایت

بعد از بررسی انواع IP، نوبت به صحبت در مورد نقش و اهمیت IP هاست وب سایت می‌رسد. در ادامه به برخی موارد که آی پی وب سایت در آنها نقش دارد و می‌تواند اثرگذار باشد، به صورت مختصر اشاره‌ای خواهیم داشت.

عملکرد سایت

ما قبلاً هم در مقالاتی چون «برطرف کردن مشکلات سرعت سایت در جاوا اسکریپت» به صحبت در مورد عملکرد وب سایت پرداخته‌ایم. در واقع فاکتورهای مختلفی بر روی عملکرد و سرعت سایت اثرگذار هستند. یکی از این عوامل، بحث IP و تنظیمات آن است. البته مسائل تخصصی در این حیطه پیچیده‌تر از آن است که بتوان در یک مقاله مختصر به توضیح آن پرداخت. اما در هر صورت انتخاب IP اختصاصی یا آی پی اشتراکی می‌تواند در نحوه پاسخگویی سرور و سرعت لود شدن سایت شما اثرگذار باشد.

امنیت سایت

امنیت سایت یا امنیت هاست سایت از جمله مسائل مهمی هستند که معمولاً مورد توجه مالکان وب‌سایت‌ها قرار می‌گیرند. همان‌طور که ذکر شد، معمولاً استفاده از IP اختصاصی به امنیت بیشتر سایت شما کمک می‌کند. اگر آی پی وب سایت شما به صورت اختصاصی تعریف شده باشد، از مشکلاتی که همسایگان شما (سایر وب‌سایت‌ها) در هاست‌ها یا آی‌پی‌های اشتراکی ممکن است ایجاد کنند، در امان خواهید بود. همچنین شناسایی فعالیت‌های مخرب یا مشکوک در این حالت ساده‌تر خواهد بود.

تأثیر بر روی سئوی سایت

گرچه IP هاست وب سایت به صورت مستقیم بر سئوی سایت شما اثرگذار نیست، اما تأثیرهای آن بر روی عملکرد سایت یا امنیت سایت می‌تواند به صورت غیرمستقیم بر سئوی سایت شما نیز اثرگذار باشد. به طور کلی موتورهای جستجو برای سایت‌هایی که زمان پاسخ‌دهی سرور آن‌ها طولانی باشد، جایگاه و ارزش پایین‌تری قائل هستند. همان‌گونه که در بخش «عملکرد سایت» مقاله ذکر شد چگونگی انتخاب و تنظیمات IP می‌تواند بر روی این مسئله اثرگذار باشد.

نکته دیگری که در مورد آی پی وب سایت شما و تأثیر آن در سئو باید ذکر گردد، منطقه جغرافیایی یا مکان IP است. گاهی اوقات اگر مکان سرور سایت شما نسبت به مکان مخاطبی که در موتورهای جستجو سرچ می‌کند، فاصله زیادی داشته باشد، تأخیر زمانی و اثر نامطلوب آن در لود سایت می‌تواند باعث بدترشدن تجربه کاربری وب سایت شما گردد و جایگاه سایت را در موتورهای جستجو تنزل دهد.

اثر آی پی وب سایت در تحویل ایمیل

یکی دیگر از حیطه‌هایی که نقش و عملکرد آی پی وب سایت در آن مشخص است، مسئله تحویل ایمیل3Email Deliverability به کاربران سایت است. اینکه ایمیل فرستاده شده از سایت شما به پوشه spam کاربر منتقل شود یا در inbox وی قرار بگیرد، خود یک عامل مهم در جذب مشتری و تعامل شما با مخاطبان است. در این زمینه بیشتر استفاده از IP اختصاصی می‌تواند شرکت یا سایت شما را از اثرات مخرب سایر وب‌سایت‌ها در یک IP اشتراکی در امان نگه ‌دارد.

زیرا گاهی اوقات در IP هایی که بین چند مالک یا کاربر به صورت اشتراکی استفاده می‌گردد، فعالیت‌های مشکوک توسط یکی از افراد بر روی شهرت سایر کاربران نیز اثر منفی می‌گذارد. در نتیجه سرویس‌های تحویل و ارسال ایمیل به IP مربوطه نگاه منفی پیدا کرده و ایمیل‌ها را به پوشه spam مخاطبان سایت ارسال می‌کنند. اما در IP های اختصاصی خیال شما از این بابت راحت خواهد بود.

تشخیص آی‌پی وب‌سایت

با بررسی انواع IP هاست وب سایت و همچنین تبیین اهمیت و نقش IP در برخی از جنبه‌های مهم سایت شما، شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که چگونه می‌توانید IP هاست وب سایت خود را تشخیص دهید. برای تعیین آی پی وب سایت خود می‌توانید از روش‌های مختلفی اقدام کنید. در ادامه به دو مورد از این روش‌ها اشاره می‌کنیم.

تعیین آی‌پی به کمک ابزارهای آنلاین

در این حالت به کمک ابزارهای آنلاین که در بستر اینترنت وجود دارند، با وارد کردن آدرس دامنه سایت خود، می‌توانید به آدرس IP آن دسترسی پیدا کنید. یکی از این ابزارها whatismyipaddress نام دارد.

استفاده از ابزارهای آنلاین برای تعیین IP هاست وب سایت

بدست آوردن IP هاست وب سایت در cPanel

اگر سایت شما در هاستی قرار دارد که از نرم افزار cPanel استفاده می‌کند، به کمک رابط کاربری این نرم‌افزار نیز می‌توانید اطلاعات سرور خود از جمله آدرس آی پی وب سایت را تشخیص دهید. برای این کار بعد از ورود به پنل کاربری، در قسمت سمت راست گزینه‌ای به نام Server Information وجود دارد.

تصویر مربوط به بخش server-information

با کلیک بر روی این گزینه، اطلاعات مختصر و مفیدی از سرور در اختیارتان قرار می‌گیرد. در اینجا نوع IP و آدرس IP مربوطه را می‌توانید مشاهده کنید.

اطلاعات سرور سایت و آی پی وب سایت در cPanel

جمع‌بندی

در این مقاله به یکی از مفاهیم هاست وب سایت یعنی IP هاست وب سایت پرداختیم. در مورد انواع IP توضیح دادیم. همچنین نقش و اهمیت آی پی وب سایت را بیان کردیم. در پایان نیز روش‌هایی برای تشخیص آی پی معرفی کردیم تا به کمک آن‌ها بتوانید به آی پی سایت خود پی ببرید.

پاورقی:

  • 1
    Static IP
  • 2
    Domain Name System
  • 3
    Email Deliverability

دیدگاهتان را بنویسید

در صورتی که از خواندن مقاله فوق لذت برده‌اید، احتمالا مطالب کتاب های زیر نیز می تواند برای شما مفید باشد. توصیه لرن بلاگ آن است که چنین کتاب هایی را تهیه کرده یا در صورت وجود نسخه آنلاین، به مطالعه آنلاین آنها بپردازید: