در ادامه برخی اصول طراحی سایت که میتوانید در طراحی سایت خود در آینده به کار بگیرید و آن را به شکل اصولی انجام دهید، آورده شده است. در نتیجه کاربران تجربه مناسبی در سایت شما خواهند داشت و چه از لحاظ زیبایی سایت و چه از نظر عملکرد و کاربری آسان آن، سایت شما را به خاطر میسپارند.
اصل اول از اصول طراحی سایت: هدفمند بودن سایت
باید توجّه داشته باشید که وبسایت طراحی شده توسط شما باید نیازهای کاربران را برطرف کند. آنها باید بتوانند درک صحیحی از تمامی صفحات سایت شما پیدا کنند و به خوبی با آن تعامل داشته باشند. ابتدا به این سؤال پاسخ دهید که: «هدف از این وبسایت چیست؟» آیا قرار است سایت شما یک وبسایت آموزشی باشد که برای راهنمایی کاربران، آموزشهای مختلفی ارائه میدهد؟ آیا یک وبسایت سرگمکننده است؟ آیا یک وبسایت تجاری است که قرار است محصولاتی را به فروش برساند؟ در واقع هر سایت با اهداف خاص خودش طراحی میشود امّا برخی مسائل در اکثر وبسایتها حائز اهمیت هستند:
- سایت موردنظر بتواند مخاطب را متقاعد کند که مناسب خواستهها و نیازهای وی عمل میکند.
- سایت مربوطه بتواند به شهرت رسیده و معروف شود.
- در زمینهای که در آن فعالیت میکند، پیشرو و رهبر باشد.
- فروش خوبی داشته باشد و خدمات پس از فروش مناسبی ارائه دهد.
اصل دوم از اصول طراحی سایت: سادگی سایت
اگر بخواهید طراحی سایت خود را به شکل اصولی انجام دهید، یکی از اصول مهم که بر روی تجربه کاربری کاربران سایت اثر چشمگیری دارد، سادگی سایت است. در زیر برخی عواملی که باعث میشوند بتوانید سادگی را در طراحی خود پیادهسازی کنید، ذکر میشوند:
- رنگبندی: رنگها این قدرت را دارند که به مخاطب پیام دهند و احساسات وی را برانگیخته کنند. بهکارگیری مجموعه رنگهایی1color palette که با برند شما سازگار بوده و تأثیر مناسبی بر رفتار مخاطبان سایت بگذارند، بسیار مهم است. تعداد رنگهایی که در سایت خود به کار میبرید را کمتر از 5 عدد انتخاب کنید. ترکیب رنگی مناسب و خوشایند باعث جذب مخاطبان شده و احساس خوبی در آنها ایجاد میکند.
- نوشتار و فونت: نوشتار و فونتی که در سایت خوداستفاده میکنید، نقش مهمی دارد. در واقع در طراحی سایت، فونت بهکاررفته باعث جذب یا دفع مخاطبان میشود. به نوعی فونت، نمایش بصری سایت شما است. بهتر است از فونتهای خوانا استفاده شود. همچنین بیشتر از سه نوع فونت مختلف را در سایت استفاده نکنید!
- تصاویر: تصاویر و المانهای بصری2imagery شامل هر نوع المانی در سایت است که به نوعی با مخاطب ارتباط بصری برقرار میکند مانند عکسها، المانهای گرافیکی، ویدئوها، آیکونها و … که در سایت شما به کار میروند. در اینجا نیز برند خود را مدنظر قرار دهید و المانهای بصری را به گونهای انتخاب کنید که نمایشدهنده برند شما باشند و با آن همگام و همسو باشند. مسئله مهم در این اصل از اصول طراحی سایت آن است که اغلب اطلاعات اولیّهای که مخاطبان یک وبسایت، از آن برداشت میکنند و در واقع ذهنیت آنها را شکل میدهد، از طریق همین المانهای بصری شکل میگیرند. پس باید به این مسئله توجه ویژهای داشته باشید که تصاویری با کیفیت و با اصالت در سایت خود به نمایش بگذارید.
اصل سوم از اصول طراحی سایت: ناوبری سایت3navigation
به بیان ساده ناوبری سایت، سیستم هدایتکننده سایت است که به مخاطبان کمک میکند تعامل درستی با بخشهای گوناگون سایت داشته باشند. در نتیجه بتوانند به آنچه که به دنبال آن میگردند، دست یابند. این اصل از اصول طراحی از این جهت مهم است که نادیده گرفتن آن ممکن است باعث شود مخاطبان و بازدیدکنندگان سایت خود را از دست بدهید! زیرا اگر آنها نتوانند به سادگی مطلب موردنظر خود را پیدا کنند، سایت شما را رها کرده و در سایت دیگری به دنبال آن میگردند. پس طراحی سایت را به شکل اصولی انجام دهید و سیستم ناوبری سایت را ساده، جذاب و در عین حال هماهنگ و واضح ایجاد کنید.
اصل چهارم از اصول طراحی سایت: رعایت الگوی خواندن F
در زبانهایی که از چپ به راست نوشته میشوند، مطالعات نشان میدهند که نگاه بازدیدکنندگان سایت به مطالب، الگویی به شکل حرف انگلیسی F را دنبال میکند. البته که برای زبانهایی مانند زبان فارسی که از راست به چپ نگاشته میشوند، این الگو برعکس است. امّا نکته مهم در طراحی سایت این است که ما این الگو را در چیدمان المانهای سایت به کار بگیریم. زیرا وبسایتی که اصول طراحی را رعایت میکند، با الگوهای طبیعی که مراجعهکنندگان سایت از آن پیروی میکنند، سازگار است. جهت کسب اطلاعات بیشتر از این الگو می توانید به این مقاله مراجعه کنید.
اصل پنجم از اصول طراحی سایت: اولویتبندی بصری 4visual hierarchy
منظور از اولویتبندی بصری آن است که چیدمان المانها و طراحی آنها بر اساس اهمیتی که هر المان دارد، صورت بگیرد. یعنی به اشکال مختلف باید بتوانید المانهایی را که برای بازدیدکننده سایت از اولیت و اهمیت بالاتری برخوردار هستند، برجستهتر کنید. این کار را میتوان با تغییر اندازه المان، رنگ آن، فونت مربوطه، استایلها، المانهای گرافیکی مرتبط و … انجام داد. در واقع با این کار منظور خود را بهتر به مخاطب منتقل میکنید و توجه وی را به سمت چیزی میبرید که هدف شما است.
اصل ششم: محتوای سایت
در واقع سایتی که خوب طراحی شده باشد، هم از نظر ظاهری طراحی برجستهای دارد و هم محتوای غنی و مناسبی خواهد داشت. استفاده از زبان مناسب به همراه مطالب مفید و کاربردی باعث جذب مخاطب وبسایت میگردد. با ادامه این روند بازدیدکنندگان سایت شما، به مشتریان شما تبدیل میگردند.
اصل هفتم: صفحهبندی سایت
صفحهبندی5layout سایت در واقع به طرز چیدمان المانها در سایت گفته میشود که مسئلهای مهم در طراحی سایت بوده و از اصول طراحی است. صفحهبندی به صورت شبکهای6grid based یکی از رایجترین روشهای طراحی سایت است. این نوع صفحهبندی باعث میشود محتوای صفحات سایت به شکل مناسبی در کنار یکدیگر قرار بگیرند. در این نوع طراحی، صفحه سایت به تعدادی ستون فرضی تقسیم میشود و هر المان به تناسب جایگاه و حجم خود، تعدادی از ستونها را اشغال میکند. این سطرها و ستونها نظم و ساختار مناسبی به صفحه سایت میدهند و باعث زیبایی آن میشوند.
اصل هشتم: زمان بارگذاری سایت
منتظر ماندن برای هیچ کس خوشایند نیست. اینکه بارگذاری وبسایت شما زمان زیادی نیاز داشته باشد، ممکن است منجر به از دست دادن مخاطبان سایت بشود. تجربه نشان میدهد تقریباً نیمی از بازدیدکنندگان از وبسایتها، انتظار دارند که صفحات سایت در زمانی کمتر از 2 ثانیه بالا بیایند. این احتمال هم وجود دارد که اگر سرعت بارگذاری سایت بیشتر از 3 ثانیه باشد، آنها سایت شما را ترک کنند. پس با بهینه کردن تصاویر، کدها و سایر المانهای سایت، سعی کنید وبسایت سریعتری ایجاد نمایید.
اصل نهم: واکنشگرایی سایت
امروزه افراد بیشتری از تلفنهای همراه خود برای مرور وب استفاده میکنند. بنابراین طراحی سایت شما باید به گونهای باشد که در موبایل و مرورگرهای آن (که ابعاد و فضای کمتری دارند) نیز نمایش قابل قبولی داشته باشد. در اصطلاح سایت شما باید واکنشگرا7responsive باشد یعنی در تمامی ابعاد، طرز چیدمان و طراحی المانها به شکل مناسبی صورت گرفته باشد.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی اصول طراحی سایت پرداختیم. با ذکر نکات مهمی که باید مورد توجّه قرار بگیرند سعی کردیم شما را راهنمایی کنیم تا بتوانید طراحی سایت خود را به شکل اصولی انجام دهید. البته مسئله طراحی سایت و طراحی وب موضوع گسترده و بسیار پیچیدهای است که باید به مرور جنبههای مختلف آن را یاد بگیرید. پیشنهاد ما این است که با مطالعه کتابهای مفید، مانند کتاب responsive web design دانش خود را در این زمینه افزایش دهید. همچنین از ابزارهای طراحی سایت مانند وردپرس در کار خود استفاده کنید.
پاورقی:
- 1color palette
- 2imagery
- 3navigation
- 4visual hierarchy
- 5layout
- 6grid based
- 7responsive