مفهوم دامنه در ساخت وب سایت
همانطور که گفتیم دامنه راهی است که مردم از طریق آن میتوانند سایت شما را در بستر اینترنت بیابند. میتوانید آن را مشابه آدرس در فضای واقعی و حقیقی تصور کنید. یعنی همانطور که آدرس پستی یک خانه کمک میکند تا بتوانید مکان آن را پیدا کنید، دامنه یک سایت نیز به بازدیدکنندگان اجازه میدهد تا به سایت شما دسترسی داشته باشند.
بهتر است در انتخاب نام دامنه دقت کنید تا در ذهن طرفداران شما باقی بماند. مجموعهای از اعداد یا کاراکترهای بدون معنی و محتوا مسلماً انتخاب مناسبی برای نام یک دامنه نیستند.
اجزای یک دامنه
میتوان یک دامنه را به طور کلی به دو جزء اصلی تقسیم کرد:
- جزء TLD در دامنه: عبارت TLD که مخفف Top-Level Domain است، به بخش پایانی دامنه گفته میشود. عبارتهایی چون “com.” و “org.” و … که معمولاً در پایان نام دامنهها دیده میشوند، به عنوان TLD در دنیای وب شناخته میشوند.
- جزء SLD در دامنه: جزء اصلی دامنه که نام خاص و منحصر به فرد آن را معین میکند Second-Level Domain یا همان SLD نامیده میشود. مثلاً اگر دامنهای به شکل info-book.ir را در نظر بگیرید، عبارت info-book به عنوان SLD یا همان جزء اصلی دامنه در نظر گرفته میشود.
نکات کلیدی در انتخاب نام دامنه در ساخت وب سایت
اکنون که با مفهوم دامنه در ساخت وب سایت آشنا شدید، بهتر است از برخی نکاتی که در هنگام تصمیمگیری و انتخاب نام دامنه باید رعایت کنید، آگاه شوید:
- نام کوتاه و به یادماندنی انتخاب کنید: اگر نام دامنه شما یا همان SLD بتواند به خوبی در خاطر مردم باقی بماند، آنها در دفعات بعدی راحتتر وبسایت شما را پیدا میکنند.
- نام مرتبط بر روی سایت خود بگذارید: ایدهآل آن است که نام دامنه شما مرتبط با صنعت یا برندی باشد که وبسایت را برای آن ایجاد کردهاید.
- از کلمات کلیدی در نام دامنه استفاده کنید: در جایی که امکانپذیر باشد، خوب است که کلمات کلیدی موردنظر خود را در همان نام دامنه به کار ببرید. مثلاً اکثر دامنههای سایتهای رزومه با نام فردی که سایت برای وی ساخته شده هماهنگ هستند.
- در دسترس بودن دامنه را فراموش نکنید: ممکن است نام انتخابی شما قبلاً توسط فرد دیگری انتخاب شده باشد. لذا قبل از هر چیز باید از بابت این قضیه مطمئن شوید.
تفاوت ساب دامین با مفهوم دامنه در ساخت وب سایت
بد نیست که اکنون به موضوع مرتبط دیگری به نام زیردامنه بپردازیم. زیردامنه یا ساب دامین یا subdomain جزئی از یک دامنه است که معمولاً قبل از بخش SLD آمده و با علامت نقطه (.) به این بخش متصل میگردد. مثلاً در اکثر وبسایتها برای بخش وبلاگ سایت یک کلمه blog را قبل از نام دامنه قرار میدهند. اگر به آدرس سایت لرن بلاگ نیز دقت کرده باشید در واقع از یک ساب دامین در خود سود میبرد.
همانطور که در تصویر فوق مشخص است کلمه learnblog که قبل از hamid-davodi.com آمده است، همان بخش ساب دامین است. وقتی شما یک دامنه را از شرکتهایی که خدمات ثبت دامنه ارائه میدهند، تهیه میکنید، میتوانید هر ساب دامین دلخواهی را نیز برای آن ایجاد کنید. ایجاد ساب دامین نیاز به خرید مجدد ندارد. بلکه با تنظیماتی که در پنل هاست خود به وجود میآورید، ساب دامین موردنظر خود را ایجاد کرده و میتوانید فایلهای وب سایتی را که قرار است در آن نمایش داده شود، به صورت مجزا بارگذاری کنید.
مفهوم هاست وب سایت (از مفاهیم طراحی وب)
هاست وب سایت یکی دیگر از مفاهیم طراحی وب است که برای آنلاین کردن یک سایت ضروری است. در واقع هاست، خدمت یا فرآیندی است که توسط برخی شرکتهای ارائهدهنده خدمات میزبانی وب ارائه میشود. مشابه یک فضای کامپیوتری، آنها فایلهای وب سایت شما را ذخیره میکنند. در نتیجه با اتصال آن به دامنه خریداری شده و فرآیندهایی که در این راستا شکل میگیرد، بازدیدکنندگان در بستر اینترنت میتوانند به محتوای سایت شما دسترسی داشته باشند. شما میتوانید وب سایت خود (یعنی متون، تصاویر و … سایت) را مشابه یک خانه و محتویات داخل آن تصور کنید. در این حالت زمینی که خانه شما بر روی آن ساخته شده، همان هاست وب سایت خواهد بود. البته در قسمت «مفهوم دامنه در ساخت وب سایت» نیز ذکر کردیم که دامنه خریداری شده نقش آدرس این خانه را دارد.
با این مثال شما احتمالاً بهتر متوجه ارتباط بین این سه مورد از مفاهیم طراحی وب شدهاید. در ادامه به شکل مختصر با برخی از انواع خدمات هاست وب سایت که معمولاً توسط شرکتها ارائه میگردد، بیشتر آشنا میشویم.
انواع خدمات میزبانی وب
هاست اشتراکی
هاست اشتراکی یکی از ارزان قیمتترین خدمات میزبانی وب است که معمولاً برای وبسایتهای کوچک که ترافیک کمتری دارند، گزینه مناسبی است. شما میتوانید ابتدا برای سایت خود از یک هاست اشتراکی استفاده کنید. در آینده اگر نیاز به منابع بیشتری برای وبسایت ساخته شده داشتید، به سراغ گزینههای دیگر بروید.
سرور مجازی
سرور مجازی که با نام VPS1virtual private server نیز شناخته میشود، منابع مشخصی از سرور را به سایت شما اختصاص میدهد. در نتیجه کنترل بیشتری نسبت به هاست اشتراکی بر روی منابع مصرفی هاست در اختیار شما است. این گزینه برای وبسایتهایی که در حال رشد هستند، بسیار ایدهآل است.
سرور اختصاصی2Dedicated Hosting
این گزینه که معمولاً در میان گزینههای هاست وب سایت، گران قیمتترین آنها نیز محسوب میشود، کل یک سرور فیزیکی را در اختیار شما قرار میدهد. در نتیجه از حداکثر منابع برخوردار میشوید. چنین گزینهای برای وبسایتهای بزرگ که ترافیک بسیار زیادی دارند، مناسب است.
جزئیات ساخت وب سایت
خب اکنون که با مفهوم دامنه در ساخت وب سایت و همچنین هاست آن آشنا شدید، دیگر نوبت به خود وب سایت و بررسی جزئیات آن میرسد تا به این ترتیب مفاهیم طراحی وب را که قرار بود، در این مقاله توضیح دهیم، تکمیل کنیم. در واقع هدف ما آن است که تفاوت دامنه، هاست و وبسایت را به شما آموزش دهیم. در خصوص خود وب سایت نیز مسائلی چون سیستمهای مدیریت محتوا و روشهای طراحی وب وجود دارند که به اختصار در این بخش توضیح داده میشوند.
سیستم مدیریت محتوا از مفاهیم طراحی وب
یکی از مفاهیم طراحی وب و اصطلاحات رایج در این زمینه، سیستم مدیریت محتوا3CMS است. این گونه سیستمها با هدف آسان کردن فرآیند تولید محتوای وب، مدیریت محتوا و نهایتاً انتشار آن ابداع شدهاند. یعنی برای این گونه کارها نیازی به دانش برنامهنویسی و کدنویسی نخواهید داشت.
بسیاری از وبسایتهای مدرن امروزی نیز از این الگو تبعیت میکنند. مسلماً یکی از معروفترین سیستمهای مدیریت محتوا، وردپرس است. طبق برخی آمارها بیش از 40 درصد وبسایتهای فعال در بستر اینترنت با این سیستم مدیریت محتوا ایجاد شدهاند. انعطافپذیری بالای آن و کاربری آسان از جمله دلایل این محبوبیت هستند.
روشهای طراحی وب
در بخش قبل در مورد سیستمهای مدیریت محتوا توضیح دادیم. به طور کلی وب سایت شما که قرار است در یک هاست بارگذاری شود، مجموعهای از فایلها را در خود جای میدهد. این فایلها شامل کدها، متون، تصاویر و سایر محتواهایی هستند که قرار است در سایت نمایش داده شوند. اما برای ایجاد این فایلها و در حقیقت ساخت وبسایت شما به دو روش کلی میتوانید متوسل شوید:
- روش کدنویسی: در این روش شما از پایه کدهای سایت خود را ایجاد میکنید. برای این کار باید دانش برنامهنویسی داشته باشید. به خصوص باید با زبانهای پایه وب مانند CSS ، HTML و JavaScript آشنایی خوبی داشته باشید. مزیت به کارگیری این روش ساخت وبسایت آن است که کنترل کاملی روی جزئیات سایت خود خواهید داشت.
- روش CMS: با توضیحاتی که در بخش قبلی دادیم، احتمالاً حدس میزنید که روش دیگر ساخت وبسایت، کمک گرفتن از سیستمهای مدیریت محتوا است. قالبها یا تمهای وردپرس با طراحیهای متنوع وجود دارند که در بستر اینگونه سیستمها قابل استفاده هستند. شما به کمک این روش، بدون نیاز به درک عمیق از دانش کدنویسی میتوانید برای خودتان یک سایت داشته باشید، هر چند این روش در بحث طراحیهای منحصربهفرد و شخصیسازی سایتها محدودیتهایی برای افراد بدون داشتن برنامهنویسی خواهد داشت.
جمعبندی
در این مقاله به سه مورد از مفاهیم طراحی وب (دامنه، هاست و وبسایت) اشاره کردیم. تفاوتهای آنها را بررسی کردیم تا از این لحاظ درک صحیحی به خصوص برای افراد تازهکار شکل بگیرد. البته برای طراحی وب باید همیشه در حال آموزش باشید و اطلاعات به روز داشته باشید. لذا پیشنهاد میکنیم مقالات آموزش طراحی وب در سایت لرن بلاگ را دنبال کنید.
پاورقی:
- 1virtual private server
- 2Dedicated Hosting
- 3CMS