نقشه سایت چیست؟
اگر مالک وب سایتی باشید، مسلماً صفحات زیادی در اختیار دارید. همه این صفحات سایت در زیر چتر دامنه اصلی سایت شما قرار دارند. مثلاً همین مقاله یکی از صفحاتی است که در سایت «لرن بلاگ» ایجاد شده است. دامنه (یا در اینجا ساب دامین) آن عبارت است از: https://learnblog.hamid-davodi.com.
صفحه این مقاله با آدرس خاص خود، به عنوان بخشی از سایت، در زیر همان دامنه فعال است. همه این توضیحات را ارائه کردیم که به سؤال اصلی خود پاسخ دهیم. «نقشه سایت چیست؟». در اصل نقشه سایت لیستی از تمامی صفحاتی است که در زیر دامنه اصلی فعّال هستند. بنابراین هر صفحهای که شما در یک وب سایت (مثلاً لرن بلاگ) مشاهده میکنید، باید در نقشه سایت نیز موجود باشد. در غیر این صورت ممکن است موتورهای جستجو به خوبی نتوانند آن صفحه یا کاربرد و جایگاه آن در سایت شما را تشخیص دهند.
در این مقاله سعی میکنیم به اهداف استفاده از سایت مپ بیشتر اشاره کنیم. همچنین برای ایجاد نقشه سایت نیز راهنمایی مختصر و مفیدی خواهیم داشت. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید!
هدف از ایجاد نقشه سایت چیست؟
بهطورکلّی هر مالک یا سازنده وب سایت میتواند اهداف خاص خود را داشته باشد. اما برای کاربرد نقشه سایت میتوان سه هدف کلّی را در نظر گرفت.
کمک به دیده شدن سایت توسط موتورهای جستجو
همانطور که گفته شد، یکی از اهداف اصلی ایجاد نقشه سایت، بهبود سئو است. شما با ایجاد نقشه سایت، به موتورهای جستجو کمک میکنید تا راحتتر به جستجو1crawling در محتوای وب سایت شما بپردازند.
معمولاً نقشه سایت در فرمت XML تهیه میشود. به این ترتیب محتوای سایت در یک فایل بهینه شده XML به خزندههای نت2web crawlers تحویل داده میشود. آنها میتوانند به سازماندهی بهتر مطالب سایت شما بپردازند. این مسئله کمک میکند تا از هر گونه اشتباهی در شناسایی صفحات مهم سایت شما جلوگیری شود. درواقع شما یک نقشه راه در اختیار موتورهای جستجو قرار میدهید!
بهبود ناوبری کاربران
یکی دیگر از فواید ایجاد نقشه سایت، مربوط به کاربران سایت شما میشود. نقشههای سایتی که در فرمت HTML تهیه شده باشند به کاربران اجازه میدهند تا راحتتر مطالب موردنظر خود در سایت را پیدا کنند. چنین مسئلهای به بهبود و افزایش ترافیک سایت، رضایت بیشتر کاربران و معیارهای دیگری که ممکن است مدنظر شما باشد، کمک میکند.
مشخص کردن بهروزرسانیهای سایت
حتماً شما در طول زمان مطالب و محتوای سایت خود را بهروز میکنید، حتی ممکن است ساختار و طراحی آن را نیز دچار تغییراتی کنید. فایده نقشه سایت (چه در فرمت HTML و چه در فرمت XML) این است که هم به موتورهای جستجو و هم به کاربران سایت شما در این زمینه اطلاعرسانی میکند.
چگونه به ایجاد نقشه سایت بپردازیم؟
اکنون که متوجه شدهاید هدف نقشه سایت چیست، بهتر است اندکی در مورد روشهای ایجاد نقشه سایت توضیح دهیم. شاید در نگاه اوّل ایجاد نقشه سایت کاری ترسناک و دشوار به نظر بیاید. امّا در عمل اینگونه نیست. روشها و ابزارهایی برای این کار وجود دارد. توجه داشته باشید که نقشه سایت درواقع یک فایل با فرمت XML یا HTML است.
روشهای ایجاد نقشه سایت
شما میتوانید بهصورت دستی خودتان نقشه سایتتان را ایجاد کنید. کافی است از یک ویرایشگر متن3text editor که به شما اجازه ذخیرهسازی فایلها در فرمت XML را میدهد، کمک بگیرید. البته با مشاهده برخی نمونه نقشه سایت (که شاید با یک سرچ ساده قابل دسترسی باشد) بهتر میتوانید کد مربوطه را ایجاد کنید. روشهای دیگری هم برای ایجاد نقشه سایت وجود دارد. در ادامه به توضیح برخی از این ابزارها و روشها میپردازیم.
استفاده از سایت های آنلاین
یکی از راهکارها برای ایجاد نقشه سایت استفاده از ابزارها و سایتهای آنلاین است. این ابزارها که در اصطلاح انگلیسی automation tools یا sitemap generators نیز نامیده میشوند، فراونند. در زیر لینک برخی از آنها را آوردهایم:
استفاده از افزونههای وردپرسی
اگر شما با وردپرس کار میکنید و سایت وردپرسی دارید، افزونههای مختلفی در دنیای وردپرس وجود دارند که میتوانند به شما در ایجاد نقشه سایت کمک کنند. بسته به نیاز سایت خود میتوانید از هر یک از آنها کمک بگیرید. در ادامه لیست برخی از آنها را آوردهایم:
در هنگام ساخت نقشه سایت (با هر یک از روشها و ابزارهای ذکر شده) به این نکته توجه داشته باشید که فرمت فایل (XML یا HTML) متناسب با نیاز و کاربرد شما باشد. همچنین توجه کنید که بعد از ایجاد نقشه سایت، باید آن را به گوگل معرفی کنید (یا سایر موتورهای جستجو).
یکی از مهمترین ابزارهایی که به شما کمک میکند تا سایت خود و همچنین نقشه سایت را به گوگل معرفی کنید، ابزار Google Search Console است.
چگونه نقشه سایت را به گوگل معرفی کنیم؟
همانطور که در بخش قبل هم ذکر کردیم، بعد از ایجاد نقشه سایت باید آن را به موتورهای جستجو معرفی کنید. یکی از مهمترین آنها نیز گوگل است. برای معرفی سایت و همچنین نقشه آن به گوگل باید از ابزار Google Search Console یا به اختصار GSC استفاده کنید.
ابتدا به حساب کاربری خودتان وارد میشوید. بعد از معرفی سایت خود به این ابزار، در سمت چپ گزینههای مختلفی برای شما وجود دارد. یکی از این گزینهها که Sitemaps نام دارد، برای معرفی نقشه سایت به گوگل استفاده میشود.
در این قسمت شما لیستی از نقشههای سایتی که قبلاً برای سایت معرفی شده را مشاهده خواهید کرد. اگر تاکنون نقشه سایتی معرفی نکردهاید، بر روی گزینه Add a new sitemap کلیک کنید. به این ترتیب میتوانید فایل نقشه سایت خود را آپلود کنید. درنهایت با کلیک بر روی گزینه Submit کار معرفی نقشه سایت به گوگل به پایان میرسد. اگر مشکلی در نقشه سایت شما یا بارگذاری آن وجود داشته باشد، در همین بخش و لیست نقشههای سایت قابل مشاهده خواهد بود.
جمعبندی
نقشه سایت چیست؟ هدف از ایجاد آن چه میباشد؟ روشهای ایجاد نقشه سایت چه هستند؟ چگونه نقشه سایت را به گوگل معرفی کنیم؟ اینها همگی سؤالاتی بودند که سعی کردیم در قالب یک مقاله مختصر و مفید به آنها پاسخ دهیم. حواستان باشد که برای نتیجهگیری بهتر همواره نقشه سایت خود را بهروز نگه دارید و تغییراتی که در سایتتان میدهید، در آن اعمال کنید.
پاورقی:
- 1crawling
- 2web crawlers
- 3text editor